Erika Pykäläinen toivoo lajiliitoilta pitkäjänteisyyttä

This is the image name (optional)

Erika Pykäläinen.

Lokakuun lopussa maailmancup urakkansa aloittava alppihiihtäjä Erika Pykäläinen viettää syyskuunsa Sveitsissä harjoitusleirillä.

– Leiri on alkanut hieman heikosti. Vettä on satanut, joten emme ole päässeet joka päivä mäkeen. Ulkoilmalajit ovat tällaisia välillä, kuittaa Pykäläinen Sveitsistä.

Hyvinkään Slalomseura Sukkulaa edustava Pykäläinen ajautui alppihiihtoon vanhempiensa laskettelu harrastuksen kautta.

– Vanhempani tykkäsivät käydä lomalla Alpeilla ja he laittoivat minut ja veljeni paikalliseen hiihtokouluun. Itse ihastuin heti siitä adrenaliinista, jota suksilla laskemisesta saa. Liityin nopeasti seuraan ja aloin pärjäämään kisoissa. Kilpailuviettini vuoksi jäin lopullisesti kisaamiseen koukkuun, kertoo Pykäläinen.

 A-maajoukkueeseen valittu 22- vuotias Pykäläinen on tällä hetkellä maailmanrankingissa Suomen paras naisalppihiihtäjä. Pykäläinen kuitenkin kertoo, että suomalaisen alppihiihdon tilanne on tällä hetkellä kaikin puolin hankala.

– Oma polkuni olisi ollut ehkä vähän helpompi, jos joku muukin suomalainen olisi tehnyt läpimurron lajin huipulle. Nyt minun pitää itse olla tämän lajin suunnannäyttäjä Suomessa, mutta samalla tarvitsen rauhaa, jotta pääsen haluamalleni tasolle. Nyt kuitenkin itsestäni tuntuu, että olen siihen henkisesti valmis. Tällä hetkellä myös kustannan kaiken tiimini kautta, kertoo Pykäläinen.

Pykäläinen on rakentanut ympärilleen yksityisen tiimin, koska hän kokee tärkeänä, että urheilijalle räätälöity tuki on yksilöllisempää. Hän haluaa jatkaa nykyisellä kaavalla ja hän kokee tämän parhaana mahdollisena ratkaisuna tällä hetkellä.

– Tällä tavoin maksimoin omat tarpeeni ja harjoitteluni, jotka vaikuttavat menestykseeni kisoissa. Liittomme Ski Sport Finland on korvannut meille omavastuun, joka ei kuitenkaan mielestäni ole kattanut sitä mitä huipulla alppihiihto vaatii.

– Toivon kuitenkin, että päätökseni siirtyä yksityiseen tiimiin ei vaikuttaisi kisapaikkaani maajoukkueessa. Edustuspaikat pitäisi jakaa tulosten mukaan, lisää Pykäläinen.

Pykäläinen pitää alppihiihdossa urheilijan ja valmentajan välistä luottamusta erittäin tärkeänä. Hän kokeekin, että valmentajia on vaihtunut väärin perustein ja liian hätiköidysti.

– Viime kauden lopulla minulla ja valmentajallani rakentui tosi hyvä luottamus ja kerroin, että nyt homma tuntuu menevän eteenpäin. Itsevarmuuteni nousi, joka näkyi myös tuloksissa. Tuntuu, että tästä ei silti otettu koppia ja valmentajaani vaihdettiin. Näkökulmaani ei tässä asiassa kuunneltu. Me alppihiihtäjät saamme valmentajiltamme tiedon, että millaisessa kunnossa se rata on. Jos luottoa valmentajaan ei ole tarpeeksi, niin se näkyy heti tuloksissa, luonnehtii Pykäläinen.

Pykäläinen ja muut Suomen alppihiihtäjät aloittavat kautensa Itävallan Söldenissä 28.10.2023.

Kirjoittanut: Kalle Helminen

kallematias99@gmail.com

This is for author and/or email etc